Retorn al país de les ànimes y Komian a la Filmoteca de Catalunya

Sala Laya

Dimecres 15 Febrer 2023 · 18:00. Presentació i col·loqui a càrrec de Jordi Esteva, Imma Merino i Javier Tolentino, periodistes, i Jordi Obiols, psiquiatra

Retorn al país de les ànimes
JORDI ESTEVA, 2010. Catalunya-Costa d’Ivori. VOSC. 52'. DCP.

Al sud-est de la Costa d’Ivori, algunes comunitats continuen mantenint contacte amb els esperits mitjançant els komian o sacerdots animistes que en estat de trànsit són posseïts pels genis del bosc i de l’aigua. Yéo Douley, un home d’Abidjan, emprèn un viatge que el portarà davant de la tomba del seu mentor animista per a un alliberament ritual.     En el seu llarg camí assistirà als rituals d’iniciació de tres elegits pels esperits del bosc i a l’entronització d’un com a nou gran sacerdot animista o komian. Un acostament al món de l’animisme africà que documenta els rituals iniciàtics i els fenòmens de possessió.

Komian
JORDI ESTEVA, 2010. Catalunya-Costa d’Ivori. VOSC. 73’

L’escriptor Jordi Esteva torna a la Costa d’Ivori per esbrinar sobre l’esperit de la pantera que es va manifestar durant el rodatge del seu anterior documental, Retorn al país de les ànimes sobre les creences ancestrals i els fenòmens de trànsit i possessió.     A la pel·lícula, rodada en blanc i negre, amb el ritme d’una road movie, l’escriptor assistirà de nou a una cerimònia de trànsit en què un komian serà posseït per l’esperit de la pantera i emprendrà la recerca de l’altra komian a tota la Costa d’Ivori, posseïda pel mateix esperit poderós. El periple el portarà a la veïna Ghana a la recerca dels únics percussionistes que poden invocar l’esperit de la pantera amb els ritmes.